Neutrosofia este o nouă stiinţă din domeniul filozofiei care studiază originea, natura şi scopul neutralităţilor, precum şi interactiunea acestora cu diferite spectre de idei. Neutrosofia a fost introdusa de Florentin Smarandache în 1995.
Această teorie consideră fiecare noţiune sau idee A împreună cu opoziţia sau negaţia acesteia Anti-A şi spectrul de neutralităţi Neut-A (de pilda noţiuni sau idei care se găsesc între cele două extreme şi care nu susţin nici ideea A nici pe Anti-A). Ideile Neut-A si Anti-A împreună sunt numite Non-A.
Conform acestei teorii, fiecare idee A are tendinţa de a fi neutralizată şi balansată cu idei Anti-A şi Non-A pentru menţinerea echilibrului. La modul clasic A, Neut-A, Anti-A sunt disjuncte două câte două. Totuşi, deoarece în multe cazuri limitele între noţiuni sunt destul de vagi, imprecise, se poate ca A, Neut-A, Anti-A (şi desigur Non-A) să aibă de asemenea părţi comune două câte două.
Neutrosofia stă la baza logicii neutrosofice, a mulţimilor neutrosofice, a probabilitătii şi statisticii neutrosofice utilizate în aplicaţiile inginereşti (mai ales când este vorba de calcule software sau fuziune informatică), medicină, ştiinţele militare, cibernetică şi fizică.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu