miercuri, 21 septembrie 2011

trapist

TRAPÍST s.m. Călugăr dintr-un ordin monahal catolic întemeiat în sec. XVII, care avea un regulament deosebit de sever (interzicerea cărnii și a peștelui, obligativitatea muncilor manuale, izolarea completă etc.). // s.n. Brânză fabricată după un procedeu special de fermentare. [Pl. -iști; -turi s.n., var. trapistă s.f. / < fr. trappiste, it. trappista].

marți, 20 septembrie 2011

Capodopera lui Keynes despre munca, dobanda si bani
Capodopera lui Keynes despre munca, dobanda si bani

"Teoria generala a ocuparii fortei de munca, a dobanzii si a banilor" este opera fundamentala a economistului britanic John Maynard Keynes, fiind creditata pentru nasterea si terminologia macroeconomiei moderne.

Publicata in 1936, cartea a declansat o revolutie in gandirea economica, in special cu privire la conceptia ca economia de piata are tendinta naturala sa revina la "angajare completa", dupa socuri temporare.

In aceasta carte, Keynes lanseaza un atac asupra gandirii economice clasice si a introdus, totodata, o serie de concepte importante in macroeconomia moderna.

Capodopera lui Keynes a fost citita de majoritatea economistilor romani. Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) recunoaste ca este una dintre cartile care i-au influentat gandirea economica, alaturi de cartile scrise de Hyman Minsky, discipol al lui Keynes.

De asemenea, opera economistului britanic sta la mare pret si in biblioteca economistului sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, desi se declara mai atras de scoala austriaca, Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, a citit teoria lui Keynes de trei ori. Dupa a treia citire, Bucsa a descoperit ca "multe din perceptele de stanga care-i sunt atribuite (lui Keynes - n.r.) nu sunt ale lui".

duminică, 18 septembrie 2011