luni, 28 februarie 2011

citite

PUTEREA CUVINTELOR

Dick Stutphen (ii multumim Irinei)



Este greu de crezut ca doar cateva cuvinte iti pot schimba viata. Am scris aceste randuri

intr-un restaurant, cu cateva ore inainte de a conduce un workshop. Uitandu-ma pe meniu, imi suradeau cheeseburger-ul, pastele cu pui si pestele fript, cu legume proaspete.



Cuvintele mi se perindau prin minte: “De fiecare data cand hotarasti ce anume vei manca, alegi intre viata si moarte”.

Cheeseburger-ul este preparat din hormoni si carne rosie. Pastele sunt facute din faina alba. Pestele si legumele ies invingatoare.

Fiindca stau singur la masa si nu am nimic mai bun de facut, incep sa ma gandesc la alte cuvinte care mi-au schimbat viata.

De fiecare data cand esti suparat pe cineva, cauti sa-i obtii aprobarea sau sa-l controlezi (ti-ai dorit ca cealalta persoana sa iti aprobe actiunile sau ai incercat sa-i controlezi actiunile sau reactiile. Daca nu ai obtinut ceea ce doreai, devii nelinistit. Asteptarile tale au intrat in conflict cu realitatea).


Tot ceea ce spui, cu exceptia catorva afirmatii de circumstanta si a unor intrebari justificate, reprezinta doar o incercare de a deveni si mai important decat te crezi sau de a obtine simpatie.

Rezistenta la ceea ce este real este cauza suferintei tale.

Pledeaza pentru limitarile tale si ele iti vor apartine (Richard Bach).

Unde anume cuvintele tale nu se potrivesc cu faptele tale?

Corpul tau crede tot ce spui, asadar, fii atent la cuvintele tale (Patti Conklin).

Atunci cand actionezi cu intentie, creezi karma.

Intelepciunea anuleaza karma.

Nu exista nimic ce nu poate fi vindecat prin iubire.

Unul dintre preturile libertatii este sa incetezi sa te mai plictisesti.

Gandurile sunt materiale si au puterea de a crea.

Suferinta ta este, totodata, si sursa trezirii tale.

Nu te stradui sa ai dreptate, fiindca poti pierde jocul.

Invinuirea altora este o expresie a milei fata de tine insuti/insati.

sâmbătă, 26 februarie 2011

streasina

privind cu ochii streasina odata
si fetele frumoase devin babe
povestea pantofiorului de aur
devine adevarata si coroana
de aur deasupra capului
vad varful bradului si turnuri de palate
identice cu piramidele egiptului
alazar cea mai veche moschee lacas
de cult si prima universitate
veche din anul nouasute saptezeci
cheama si azi si la invatatura
si la fapta buna cu nouazeci de mii de studenti
alazar moscheea stralucitoare din cairo dainue
in tara celor o mie de minarete

duminică, 13 februarie 2011

Bradut Florescu, unul din "vechii" publicitatii romanesti, si-a incheiat contractul cu Realitatea Catavencu, unde coordona strategia de comunicare a grupului, si a plecat in Thailanda.





IATA CE ARTICOL A SCRIS, DUPA CE A PLECAT :

Rostul

Romaniei i-a disparut rostul. E o tara fara rost, în orice sens vreti voi. O tara cu oameni fara rost, cu orase fara rost, cu drumuri fara rost, cu bani, muzica, masini si toale fara rost, cu relatii si discutii fara rost, cu minciuni si înselatorii care nu duc nicaieri.

Exista trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia (batranii), pamantul si credinta.

Batranii. Romania îi batjocoreste cu sadism de 20 de ani. Îi tine în foame si în frig. Sunt umiliti, bruscati de functionari, uitati de copii, calcati de masini pe trecerea de pietoni. Sunt scosi la vot, ca vitele, momiti cu un kil de ulei sau de malai de care, dinadins, au fost privati prin pensii de rahat. Vite slabe, flamande si batute, asta au ajuns batranii nostri. Caini tinuti afara iarna, fara macar o mana de paie sub ciolane.
Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolositi O fonoteca vie de experienta si întelepciune a unei generatii care a trait atatea grozavii e stearsa de pe banda, ca sa tragem manele peste. Fara batrani nu exista familie. Fara batrani nu exista viitor.

Pamantul. Care pamant? Cine mai e legat de pamant în tara aia? Cine-l mai are si cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei sustine un program care se intituleaza "Sufficiency Economy", prin care oamenii sunt încurajati sa creasca pe langa case tot ce le trebuie: un fruct, o leguma, o gaina, un purcel. Foarte inteligent. Daca se întampla vreo criza globala de alimente, thailandezii vor supravietui fara ajutoare de la tarile "prietene".
La noi chestia asta se numeste "agricultura de subzistenta" si lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca taranii sa-si cumpere rosiile si soriciul de la hypermarketuri frantuzesti si germane, ca de-aia avem UE.
Cantatul cocosilor dimineata, latratul vesel al lui Grivei, grohaitul lui Ghita pana de Ignat, corcodusele furate de la vecini si iazul cu salcii si broaste sunt imagini pe care castratii de la Bruxelles nu le-au trait, nu le pot întelege si, prin urmare, le califica drept niste arhaisme barbare. Sa dispara!

Din betivii, lenesii si nebunii satului se trag astia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pamant, ca nu erau în stare sa-l munceasca. Nu stiu ce înseamna pamantul, cata liniste si cata putere îti da, ce povesti îti spune si cat sens aduce fiecarei dimineti si fiecarei seri. I-au urat întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineata si plecau la camp cu ciorba în sufertas. Pe toti gangavii si pe toti puturosii astia i-au facut comunistii primari, secretari de partid, sefi de puscarii sau de camine culturale. Pe toti astia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de mila, de sila, crestineste.

Credinta. O mai poarta doar batranii si taranii, cati mai sunt, cat mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbracat, greu de dat jos, care trebuie împaturit într-un fel anume si pus la loc în lada de zestre împreuna cu busuioc, smirna si flori de camp. Pus bine, ca poate îl va mai purta cineva. Cand or sa moara oamenii astia, o sa-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu.

Avem, în schimb, o varianta moderna de credinta, cu fermoar si arici, prin care ti se vad si tatele si portofelul burdusit. Se poarta la nunti, botezuri si înmormantari, la alegeri, la inundatii, la sfintiri de sedii si aghesmuiri de masini luxoase, la pomenirea eroilor Revolutiei. Se accesorizeaza cu cruci facute în graba si cu un "Tatal nostru" spus pe jumatate, ca trebuie sa raspunzi la mobil. Scuze, domnu parinte, e urgent.

Fugim de ceva ca sa ajungem nicaieri. Ne vindem pamantul sa faca astia depozite si vile de neam prost pe el. Ne sunam bunicii doar de ziua lor, daca au mai prins-o. Bisericile se înmultesc, credinciosii se împutineaza, sfintii de pe pereti se gandesc serios sa aplice pentru viza de Canada .

Fetele noastre se prostitueaza pana gasesc un italian batran si cu bani, cu care se marita. Baietii nostri fura bancomate, joaca la pokere si beau de sting pentru ca stiu de la televizor ca fetele noastre vor bani, altfel se prostitueaza.
Parintii nostri pleaca sa culeaga capsuni si sa-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct si cancer pentru multinationalele lor, conduse de securistii nostri.

Suna-ti familia,
pune o samanta într-un ghiveci si aprinde o lumanare pentru vii si pentru morti.

Sa traiesti.

Bradut Florescu

copy

Motive de recunostinta:

* ca sunt
* ca vad, ca aud, ca merg, ca respir
* ca simt
* ca iubesc
* ca sunt iubit
* ca atatia altii se gandesc cu drag la mine
* ca atatia altii ma pun in rugaciunile lor
* ca am primit asemenea parinti minunati in dar
* ca am primit asa copil in dar
* ca am primit asa prieteni speciali in dar
* ca sunt intr-un loc plin de pace
* ca vad soarele si luna si cerul in fiecare zi
* ca Dumnezeu imi trimite mereu ajutoare
* ca ingerii ma ghideaza mereu
* ca am in buzunar mereu bani de apa si paine
* ca am in buzunar mai mult decat multi altii
* ca am si ca pot darui
* ca darui si pot sa primesc
* ca am invatat sa iert
* ca pot sa ma ridic dupa ce cad
* ca pot sa recastig dupa ce pierd
Era odata un barbat care sedea la marginea unei oaze la intrarea unei cetati din. Un tanar se apropie intr-o buna zi si il intreba:
- Nu am mai fost niciodata pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetati?
Batranul ii raspunse printr-o intrebare:
- Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
- Egoisti si rai. De aceea ma bucur ca am putut pleca de acolo.
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.
Putin dupa aceea, un alt tanar se apropie de omul nostru si ii puse aceeasi intrebare:
- Abia am sosit in acest tinut. Cum sunt locuitorii acestei cetati?
Omul nostru raspunse cu aceeasi intrebare:
- Cum erau locuitorii cetatii de unde vii?
- Erau buni, marinimosi, primitori, cinstiti. Aveam multi prieteni acolo si cu greu i-am parasit.
- Asa sunt si locuitorii acestei cetati, raspunse batranul.

Un negutator care isi aducea pe acolo camilele la adapat auzise aceste convorbiri si pe cand cel de-al doilea tanar se indeparta, se intoarse spre batran si ii zise cu repros:
- Cum poti sa dai doua raspunsuri cu totul diferite la una si aceeasi intrebare pe care ti-o adreseaza doua persoane?
- Fiule, fiecare poarta lumea sa in propria-i inima. Acela care nu a gasit nimic bun in trecut nu va gasi nici aici nimic bun. Dimpotriva, acela care a avut si in alt oras prieteni va gasi si aici tovarasi credinciosi si de incredere. Pentru ca, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decat ceea ce stim noi sa gasim in ei.

sâmbătă, 12 februarie 2011

evreii

Există doar 14 milioane de evrei în lume:

- şapte milioane în cele două Americi,

- cinci milioane în Asia,

- două milioane în Europa şi

- 100.000 în Africa.

Pentru fiecare evreu din lume, există 100 de musulmani.

Cu toate acestea, evreii sunt de o sută de ori mai puternici decât toţi musulmanii la un loc. V-aţi întrebat vreodată de ce?

Iisus din Nazareth a fost evreu.

Albert Einstein, cel mai influent om de ştiinţă din toate timpurile, desemnat de revista TIME 'Omul Secolului', a fost evreu.

Sigmund Freud -- sinele, eul, supraeul - părintele psihanalizei, a fost evreu. La fel şi Karl Marx, Paul Samuelson şi Milton Friedman.


Iată câţiva alţi evrei a căror activitate intelectuală a îmbogăţit întreaga omenire:

Benjamin Rubin a dat lumii acul pentru vaccinuri.

Jonas Salk a creat primul vaccine anti-polio.

Alert Sabin a dezvoltat vaccinul anti-polio live îmbunătăţit.

Gertrude Elion ne-a dat un medicament împotriva leucemiei.

Baruch Blumberg a creat vaccinul împotriva hepatitei B.

Paul Ehrlich a descoperit un tratament pentru sifilis (boală cu transmitere sexuală).

Elie Metchnikoff a câştigat Premiul Nobel în domeniul bolilor contagioase.

Bernard Katz a câştigat Premiul Nobel pentru descoperiri în domeniul transmisiei neuromusculare.

Andrew Schally a câştigat un Nobel în endocrinologie (boli ale sistemului endocrin; diabet, hipertiroidism) .

Aaron Beck a pus bazele Terapiei Cognitive (psihoterapie pentru boli nervoase, depresie şi fobii).

Gregory Pincus a dezvoltat prima pilulă contraceptivă orală.

George Wald a câştigat un Nobel pentru progrese în cercetarea ochiului uman.

Stanley Cohen a câştigat Nobelul pentru activitatea în embriologie (studiul embrionilor şi al dezvoltării lor).

Willem Kolff a inventat aparatul de dializă.


În ultimii 105 ani, 14 milioane de evrei au câştigat 180 de premii Nobel, în timp ce doar trei premii Nobel au fost câştigate de 1,4 miliarde de musulmani (cu excepţia celor pentru Pace).


De ce sunt evreii atât de puternici?

Stanley Mezor a inventat primul chip de micro-procesor.

Leo Szilard a dezvoltat primul reactor nuclear în lanţ.

Peter Schultz, cablul de fibră optică;

Charles Adler, semaforul;

Benno Strauss, oţelul;

Isador Kisee, filmele cu sonor;

Emile Berliner, microfonul pentru telefon şi

Charles Ginsburg, înregistrarea video pe casetă.


Între finanţiştii faimoşi în întreaga lume ce fac parte din această religie se numără

Ralph Lauren (Polo),

Levis Strauss (Levi's Jeans),

Howard Schultz (Starbuck's) ,

Sergey Brin (Google),

Michael Dell (Dell Computers),

Larry Ellison (Oracle),

Donna Karan (DKNY),

Irv Robbins (Baskins & Robbins) şi

Bill Rosenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, preşedintele Universităţii Yale, este evreu.

La fel şi Henry Kissinger (secretar de stat american),

Alan Greenspan (preşedinte al Rezervei Federale în mandatele lui Reagan, Bush, Clinton şi Bush),

Joseph Lieberman,

Madeleine Albright (secretar de stat american),

Maxim Litvinov (ministru de externe al URSS),

David Marshal (primul prim-ministru al Singapore),

Issac Isaacs (guvernator- general al Australiei),

Benjamin Disraeli (om de stat britanic şi scriitor),

Yevgeny Primakov (prim ministru rus),

Jorge Sampaio (preşedintele Portugaliei) ,

Herb Gray (vice prim-ministru al Canadei),

Pierre Mendes (prim ministru al Franţei),

Michael Howard (ministru de interne al Marii Britanii),

Bruno Kreisky (cancelar al Austriei) şi

Robert Rubin (fost secretar al trezoreriei al SUA).

În mass media, printer evreii renumiţi se numără

Wolf Blitzer (CNN),

Barbara Walters (ABC News),

Eugene Meyer ( Washington Post),

Henry Grunwald (redactor şef al Time),

Katherine Graham (director al The Washington Post),

Joseph Lelyyeld (redactor executiv, The New York Times), şi

Max Frankel (New York Times).

Cunoaşteţi numele celui mai prolific filantrop din istoria omenirii?

Este George Soros, evreu, şi a donat până acum suma colosală de 4 miliarde USD, majoritatea pentru cercetători şi universităţi din întreaga lume, si....."unul dintre cei care au declansat criza mondiala"......( nota exp.prez.email )

Al doilea după George Soros este Walter Annenberg, un alt evreu, care a construit o sută de biblioteci, donând o sumă estimată la 2 miliarde USD.


La Jocurile Olimpice,

Mark Spitz a stability un record, câştigând şapte medalii de aur.

Lenny Krayzelburg a câştigat medalia olimpică de aur de trei ori.

Spitz, Krayzelburg şi Boris Becker sunt cu toţii evrei.


Actori. Ştiaţi că

Harrison Ford,

George Burns,

Tony Curtis,

Charles Bronson,

Sandra Bullock,

Billy Crystal,

Woody Allen,

Paul Newman,

Peter Sellers,

Dustin Hoffman,

Michael Douglas,

Ben Kingsley,

Kirk Douglas,

William Shatner,

Jerry Lewis şi

Peter Falk sunt cu toţii evrei?


De fapt, Hollywood-ul însuşi a fost fondat de un evreu.

Dintre directori şi producători,

Steven Spielberg,

Mel Brooks,

Oliver Stone,

Aaron Spelling (Beverly Hills 90210),

Neil Simon (The Odd Couple),

Andrew Vaina (Rambo 1/2/3),

Michael Man (Starsky and Hutch),

Milos Forman (Zbor deasupra unui cuib de cuci),

Douglas Fairbanks (Hoţul din Bagdad) şi

Ivan Reitman (Ghostbusters) sunt toţi evrei.


Cu siguranţă, Washingtonul este principala capitală a lumii, iar la Washington, organizaţia de lobby care contează este American Israel Public Affairs Committee, sau AIPAC (Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian ).

Washington-ul ştie că dacă premierul Ehud Olmert a ar descoperi că Pământul este plat, AIPAC ar reuşi să convingă Congresul american sa adopte o rezoluţie prin care să-l felicite pe Olmert pentru descoperire.


William James Sidis, cu un IQ de 250-300, este cel mai inteligent om din toate timpurile. Ghici cărei religii îi aparţinea?



Aşadar, de ce sunt evreii atât de puternici?


Răspuns: educaţia.

De ce sunt musulmanii atât de neputincioşi?
Se estimează că sunt 1.476.233.470 de musulmani pe faţa pământului:

- un milliard în Asia,

- 400 de milioane în Africa,

- 44 de milioane în Europa şi

- 6 milioane în cele două Americi.

A cincea parte din populaţia lumii este musulmană.

La fiecare hindus există doi musulmani.

La fiecare buddhist există doi musulmani.

La fiecare evreu există o sută de musulmani.

V-aţi întrebat vreodată de ce sunt musulmanii aşa lipsiţi de putere?
Iată de ce:

- există 57 de state membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC), şi toate la un loc au în jur de 500 de universităţi adică o universitate la fiecare trei milioane de musulmani.

- SUA are 5.758 de universităţi, iar

- India are 8.407.

În 2004, Universitatea Shanghai Jiao Tong a publicat un 'Clasament Academic al Universităţilor din Lume', şi, surprinzător, nici măcar una singură din statele musulmane nu era în top 500.
Conform datelor strânse de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), rata alfabetizării în lumea creştină este de aproape 90 la sută, iar 15 ţări majoritar creştine au o rată a alfabetizării de 100 la sută. Spre deosebire de ele, un stat majoritar musulman are o rată medie a alfabetizării de aproape 40 la sută, şi nu există nicio ţară majoritar musulmană cu o rată a alfabetizării de 100 la sută. Cam 98 la sută din "alfabetizaţii" din lumea creştină au terminat şcoala primară, faţă de sub 50 la sută din 'alfabetizaţii' lumii musulmane. Aprox. 40 la sută din "alfabetizaţii" lumii creştine au absolvit o universitate, în timp ce doar doi la sută din cei ai lumii musulmane au studii superioare.
Ţările majoritar musulmane au 230 de oameni de ştiinţă la un milion de musulmani.

SUA are 4.000 de oameni de ştiinţă la un milion de locuitori, iar

Japonia 5.000.

În întreaga lume arabă, numărul total de cercetători angajaţi full-time este de 35.000, şi există doar 50 de tehnicieni la un milion de arabi (în lumea creştină există până la 1.000 de tehnicieni la un milion).
Mai mult, lumea musulmană cheltuie 0,2 la sută din PIB pe cercetare şi dezvoltare, spre deosebire de cinci la sută din PIB în lumea creştină.
Concluzie: lumea musulmană nu are capacitatea de a genera cunoaştere.

Numărul de ziare cotidiane la mia de locuitori şi numărul de cărţi pe un milion de locuitori sunt doi indicatori ai măsurii în care cunoaşterea este difuzată în societate. În Pakistan, există 23 de cotidiane la mia de locuitori; în Singapore rata este de 360. În Marea Britanie, numărul de cărţi pe un milion de locuitori este de 2.000, în timp ce în Egipt este 20.
Concluzie: lumea musulmană nu poate difuza cunoştinţe.

Exporturile de înaltă tehnologie ca procent din exporturile totale reprezintă un important indicator al aplicării cunoştinţelor. Exporturile de înaltă tehnologie ale Pakistanului ca procent din exporturile totale reprezintă unu la sută. În cazul Arabiei Saudite, el este de 0,3 la sută; Kuweit , Maroc şi Algeria sunt toate la 0,3 la sută, în timp ce Singapore a ajuns la 58 la sută.
Concluzie: lumea musulmană nu poate aplica cunoştinţele.

De ce sunt musulmanii lipsiţi de putere?
Pentru că nu produc cunoştinţe.
De ce sunt musulmanii lipsiţi de putere?
Pentru că nu difuzeaza cunoştinţe.
De ce sunt musulmanii lipsiţi de putere?
Pentru că nu aplica cunoştinţele.
Iar viitorul aparţine societăţilor bazate pe cunoaştere.
Un fapt interesant:

- PIB-ul total al celor 57 de member OIC este sub 2 trilioane USD.

- America singură produce bunuri şi servicii în valoare de 12 trilioane USD;

- China de 8 trilioane,

- Japonia de 3,8 trilioane iar

- Germania de 2,4 trilioane (pe baza parităţii puterii de cumpărare).

Statele bogate în petrol - Arabia Saudită, EAU, Kuweit şi Qatar produc în total bunuri şi servicii (majoritatea petroliere) de 500 de miliarde USD;

Spania singură produce bunuri şi servicii în valoare de peste un trilion, Polonia catolică de 489 miliarde iar

Thailanda buddhistă de 545 miliarde.
(PIB-ul ţărilor musulmane ca procent din cel mondial este în scădere rapidă).
Aşadar, de ce sunt musulmanii lipsiţi de putere?
Răspuns: lipsa educaţiei!!!

Obs.:

Diferitele clase sociale musulmane private de educatie prin tradiţie milenii de a rândul, sunt deja marcaţi genetic cu acest handicap moştenit, ceea ce îngreunează instruirea lor. Însă fiind cu toţii praticanţi activi al cultului religios, sunt mult mai uşor de convertit pentru acţiuni antisociale, de către propagandiştii "alfabetizaţi" într-ale terorismului, crezând că pot cotracara puterea lumii civilizate.

Deci soluţia optimă pentru reducera terorismului şi faptelor antisociale în general, este EDUCATIA, şi nu lupta armată.

invatamantul finlandez

Data: 11 februarie 2011, 23:28
Subiect: Fwd: FW: [Fwd: Sistemul educational la finlandezi...]
Către:

--------------------------------------------------------------------------------

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si
mai bun din lume.

Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate
nivele de trai din lume.

In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a
hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si
tehnologiei.

Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele
locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.
Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de
cauciuc.

Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre
patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt
lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa
termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta
si citind o carte pe saptamina?

07:45 - Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la
poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare
5 minute.

Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici.
Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la
scoala.

Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii,
niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala.


In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de
tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.


09:15 - Orele de 45 de minute.


Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si
engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata
tara. Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii.



Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In
interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent
dat in folosinta.


Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala
este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un
colegiu "scump" din Spania.


Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit
inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti
tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer
conditionat, multe plante.


Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in
sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie,
schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de
teatru si o sala de mese cu autoservire.


Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.



12:00 - Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de
ora pentru prinz, la restaurantul scolii.

Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe
feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte.



Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se
prelungesc
pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.

16:05 - Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista
delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele
lui,
care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii
lor, daca acestia intirzie la serviciu.



18:30 - Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in
care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre
proiectele
copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura,
se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.



20:15 - Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de
casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca
de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in
engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

- "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau
judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca".
- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200.000 de euro, de la
gradinita pina la absolvirea unei universitati.

"Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre".



- Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul
facultatii).

Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru
inchirierea unei locuinte si primul salariu.



- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice
moment politetea in relatiile dintre ei.

Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si
pieptanati.



- Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul
Polar, nivelul este acelasi.

Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de
genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze,
chiar si de catre ceilalt elevi.

Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel
care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. "De ce sa risti,
cind poti sa studiezi?" Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina
ce este evaziunea fiscala.


Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai
ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie
publica.
- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara:
"Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii
contribuabililor".

- Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a
lua
un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o
singura data".


Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator
este automata.
- "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele
sunt insa scurte, de 45 de minute.

Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se
stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice.



Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru,
arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura,
gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii
cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera.


Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.
- "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie,
medicina veterinara sau creatie de jocuri video.


Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da."
------------------------------------------------------------------------------

sambata 12 febr 2011

O nouă apariţie la PandoraM:
Orice. Uverturi & reziduuri
de Sorin Gherguţ
Permite incarcarea imaginilor pentru a vizualiza coperta

Îl ascultam, pe vremuri, la cenaclu pe Sorin Gherguţ cu o atenţie aproape anxioasă, în aşteptarea surprizei. Şi, ori de câte ori l-am ascultat – sau, apoi, l-am citit –, oricât de mult m-am obişnuit cu amestecul exclusiv de autoironie, sarcasm şi euforie a dezastrului, surpriza poetică, raderea de tot a preparativelor, aşteptărilor, reflexelor, nu înceta să mă ia pe nepregătite. Orice, volumul publicat de Sorin Gherguţ după opt ani de tăcere, e o continuă surprindere în ofsaid, o dinamitare voioasă a tot ce ştiam despre „hazurile şi glumele“ lui Gherguţ, despre calambururile sale „supreme“, despre arta, reinventată, a „drevenirii“. N-am cum să vă stric surpriza spunându-vă că aveţi acum în faţă un Gherguţ de o atroce – şi admirabilă – maturitate.
Simona Sora

Strălucitoare, imprevizibile, impertinent-elitiste, esențializate și paradoxale, infralogice și exacte, versurile lui Sorin Gherguț sunt simultan un fel de punk ontologic și hip-hop metafizic. Produc la citire crampe mentale și eliberează apoi în tine endorfinele care să-ți dea încrederea că poezia încă este posibilă.
T.O. Bobe

Poezia, nu-i așa, trebuie să fie rușinoasă și discretă, aș spune ca o fată mare, dacă nu ar fi considerată în același timp demodată și neseducătoare. Poezia trebuie să stea la locul ei, să aștepte să-i vină rândul, poate în alt secol, în alte vremuri, cu alți oameni și alte obiceiuri. „Nu, nu se poate, înălțimea ta, că e prea rufoasă! Nu se cuvine să se arate în lume în halul în care e!”, îi spunea prințului însuși tatăl Cenușăresei. Iar continuarea era: „fata se așeză pe un scăunel, scoase din picior papucul de lemn ce trăgea câteva ocale, și încălță condurul, care-i veni ca turnat”. Cercul Poeților Apăruți își propune să le ofere poeziei și poeților condurul vizibilității, fără a-i deposeda de dragii lor saboți grei din lemn cu care se strecoară lent și obligatoriu discret prin meandrele contemporaneității. Este fără îndoială o șansă să inaugurăm Cercul Poeților Apăr uți cu un autor precum Sorin Gherguț, a cărui poezie este însăși definiția seducției continue, rușinate din când în când de ea însăși și neobrăzat de inteligente.
Svetlana Cârstean